Ligier Brommobielen

Ligier DealerKlik hier voor een actueel overzicht van onze brommobielen

Kijk ook op: www.ligier.nl

Europese wetgeving

Sinds 1992 is de communautaire markt een ruimte zonder binnengrenzen geworden, waarin een vrij verkeer van goederen is gewaarborgd. Daarom heeft de Raad van de Europese Gemeenschappen regels voor de constructie uitgevaardigd die van toepassing zijn op ieder type voertuig dat op de markt wordt gebracht. Brommobielen worden als volgt omschreven :

 • Brommobielen
  Deze vierwielers zijn voertuigen met een lege massa die volgens de regelgeving ten hoogste 350 kg mag bedragen, uitgerust met een motor van 4 kW (5,6 pk) en met een maximumsnelheid van 45 km/u. Zij worden aangemerkt als “bromfietsen” (op vier wielen met een gesloten carrosserie) en men kan er met of zonder rijbewijs in rijden, afhankelijk van de wetgeving die in de afzonderlijke Europese landen van kracht is.
 • Zware brommobiel (auto)
  Deze vierwielers zijn voertuigen met een lege massa die volgens de regelgeving ten hoogste 400 kg mag bedragen voor voertuigen die bestemd zijn voor personenvervoer, of 550 kg voor goederenvervoer, en waarvan de motor een vermogen van ten hoogste 15 kW (circa 20 pk) heeft. In Nederland heeft men voor deze categorie een autorijbewijs nodig.

Nederlandse wetgeving

 • Brommobielen
  Om in Nederland in een brommobiel te mogen rijden, moet men minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een bromfietscertificaat.
  Als u nog helemaal geen rijervaring hebt, zal Ligier-dealer Autobedrijf C. Groot B.V. u echter een brommobielrijvaardigheidstest adviseren bij een erkende rijschool.
  Met de invoering van het nieuwe rijbewijs AM op 1 oktober 2006 (voor bromfietsen, brommobielen, scooters en snorfietsen) is voor sommige mensen het theorie-examen verplicht geworden. Mensen die al het bromfietscertificaat hebben, dienen dit voor 1 oktober 2009 te laten omzetten in het AM-rijbewijs. Dit geschiedt in het gemeentehuis. De kosten hiervan variëren per gemeente.

Wanneer mag u brommobiel rijden zónder examen te hoeven afleggen?

 • Als u een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motor) hebt;
 • Als uw rijbewijs B of A is verlopen;
 • Als uw rijbewijs B of A om medische redenen ongeldig is of wordt;
 • Als u in het bezit bent van een bromfietscertificaat.

Om geen boete te riskeren dient u altijd uw rijbewijs te laten verlengen óf om te wisselen in het AM-rijbewijs.
Neem hiervoor contact op met uw gemeente!

Zware brommobielen
Het rijden in zware brommobielen is toegestaan vanaf 18 jaar met rijbewijs B.

Verzekering

Nadat het kenteken van een brommobiel op uw naam is gesteld , bent u wettelijk verplicht deze te verzekeren. U bent verplicht deze WA te verzekeren, all-risk ( of casco ) wordt aanbevolen, u bent dan volledig verzekerd.

Indien u voor langere tijd niet van plan bent te rijden , kunt u het kenteken tijdelijk laten vervallen, maar dan mag hij niet op de openbare weg ( ook niet stilstaan ). Dit zogenaamde schorsen gebeurt op het postkantoor, waar ook weer de schorsing opgeheven of verlengd kan worden.

Soms kan uw huidige verzekerings-maatschappij u niet helpen en kunnen wij u aanmelden bij een specialist in brommobielen : Assuflex in Rosmalen. De premie’s bedragen € 275,= voor wa en € 850,= voor all-risk. Boven 80 jaar is er een eenvoudige gezondheidsverklaring nodig. Onder de 24 jaar gelden ook bijzondere voorwaarden.

Tevens is een verklaring nodig van een erkende rijschool voor voldoende rijvaardigheid. Indien u hier vragen over heeft helpen wij u graag verder.

Service

Autobedrijf en Ligierdealer C. Groot B.V.kan uw LIGIER-brommobiel natuurlijk prima onderhouden en repareren.
Ook voor andere merken kunt u bij ons terecht.

Een LIGIER heeft pas na 5000 km een eerste beurt nodig:

 • Elke 5000 km een kleine beurt
 • Elke 10000 km een grote beurt

Bij eventuele extra reparatie’s , wordt in alle gevallen overlegd.

De garantie is op nieuwe LIGIER-brommobielen 2 jaar met gratis mobiliteitsgarantie.
Gebruikte brommobielen boven € 4500,= worden geleverd met 6 maanden volledige BOVAG-garantie.

Een vervangend voertuig is in overleg vaak mogelijk.

In principe willen we al uw wensen vervullen en zijn er vele mogelijkheden zoals een haal- en brengservice en speciale financieringsmogelijkheden.

Klik hier voor een actueel overzicht van onze brommobielen

Kijk ook op: www.ligier.nl